úterý 25. listopadu 2014

Napsali nejen o nás

Tým pražské Galerie Jaroslava Fragnera vydal velmi inspirativní a netradičně provedenou publikaci Humpolec a okolí, architektura 1900-2014. V souboru několika desítek zdařilých realizací je v publikaci představeno lipnické náměstí, zdejší dům s pečovatelskou službou, objekt tábornické školy u  bývalého lomu, náš penzion (str. 41) a další soukromý objekt v Lipnici. Publikaci rovněž na zadní obálce doplňuje indikační skica Stabilního katastru Lipnice n. S. z roku 1838.
Shlédnout všechny uvedené objekty v publikaci zabere několik víkendů, publikace přirovnává zdejší vývoj moderní architektury k Litomyšli. Humpolecko navíc kromě  zdařilých veřejných a soukromých budov překvapí kvalitními historickými i současnými podnikatelskými objekty, které byly a jsou zdrojem zdejší prosperity. Pozoruhodné jsou osudy architektů i investorů, ve kterých je promítnuto složité minulé století, kdy byli tvořiví lidé naší země mnohokrát vystaveni velkým zkouškám.
Publikace však také hledí do budoucnosti. Editor publikace Dan Merta mimo jiné sděluje veřejnosti tento názor: "Ti, kdo rozhodují o využívání obecních a státních financí, si musí uvědomit, v čem spočívá jejich zodpovědnost - opatrují dědictví předcházejících generací a mají je v tom nejlepším následovat. Musí využívat potenciál místní odborné veřejnosti, oslovovat přední architekty a využívat nástroj architektonických soutěží. Samospráva musí být iniciátorem kvality a vést také dialog s úspěšnými ekonomickými subjekty v regionu o možnostech vzájemné synergie při budoucím rozvoji."
Mnoho zpráv se o vydání knihy na internetu zatím najít nedá, jen Pelhřimovský deník vydal 21.11. 2014 článek o jejím křtu.
Nově lze knihu pořídit zde.

Michal

Žádné komentáře:

Okomentovat