pondělí 31. března 2014

Další nádherný víkend!

Už i zahrada začíná mít nové barvy

V sobotu jsem doopálila a doobrousila staré dveře, jsou z nádherně zdravého dřeva, je na nich znát zub času,ale i tak jsou úžasné, ještě musím vymyslet vhodné mořidlo, pak je pověsíme na stěnu za postele místo pelesti. Vzhledem k tomu,že první záznam z katastru je z roku 1908, tak dveře nemohou být o moc mladší. Máme jich slušnou zásobu, škoda,že došlo k jejich vybourání.

Michal opět proběhl louku sekačkou, vypadá čím dál tím lépe. Léta neudržovaná louka byla plná náletů a dřevnatých plevelů, teď se dá sekat běžnou sekačkou.
Po broušení a sekání jsme si s Michalem došli na jedno, odměnu jsme si zasloužili ;-) Bylo půl šesté a zapadalo slunce, krásně osvítilo část hradu, bohužel na fotce z mobilu to není až tak vidět

Mezi odloženými věcmi byly i čtyři zahradní židle, mají pevnou ocelovou konstrukci a dřevěné plaňky, vzhledem k tomu, že nebylo bezpečné na židli sednout, aby si člověk nezapíchl kus popraskané barvy do sedací části, tak jsem v neděli vzala opalovačku a z jedné židle stáhla bílý lak, opět jsem narazila na mnoho vrstev, vlastně ani není poznat, která barva byla původní, dle zadní části opěradla bych řekla, že původní byl asi lodní lak, je tam částečně zachovalý, ovšem z čelní strany byl brzy odstraněn a židle dostala nejprve modrou barvu, pak červenou, béžovou a nakonec dvě vrstvy bílé. Z kostry bílou asi nedostanu.
Přemýšlím, že po důkladném očištění dřevěných částí židle jen namořím mořidlem na zahradní nábytek. Mají pěknou patinu.
Nějakou dobu by ještě moly sloužit

Doufáme, že se počasí o příštím víkendu opět vydaří, na neděli je plánován pochod z hradu Lipnice na Orlík
http://www.hrad-lipnice.eu/titulni-stranka/aktuality/?ftshow=42#news42
Slunci zdar!


2 komentáře:

  1. krásná fotka Lipnice, z téhle strany si ji neuvědomuji? alena

    OdpovědětVymazat
  2. Je to foceno cestou od základy směrem na náměstí ;-) Jitka

    OdpovědětVymazat